Compositiewedstrijd Koorschool Delft



Eerste Compositiewedstrijd voor Koormuziek in Delft

In 2025 vieren we de 500e geboortedag van Giovanni Pierluigi da Palestrina – een icoon van de Renaissance en meester van de koormuziek. Ter ere van deze gelegenheid organiseert Koorschool Delft haar allereerste compositiewedstrijd, gewijd aan nieuwe koorwerken in de geest van Palestrina.

Componisten van alle leeftijden en niveaus zijn uitgenodigd om een authentiek, vocaal werk in te sturen dat zich laat inspireren door de tijdloze stijl van Palestrina. De inzendingstermijn is inmiddels gesloten, en op zaterdag 31 mei vindt de grote finale plaats.

Een vakjury bestaande uit Mathilde Wantenaar en Oliver Tarney beoordeelt de werken anoniem.

Mathilde Wantenaar
Mathilde Wantenaar , foto: Amber Beckers

Oliver Tarney
Oliver Tarney

Tijdens de finale zullen Vox Populi, een jong topensemble uit Engeland, de geselecteerde composities live uitvoeren.

Vox Populi
Vox Populi Ensemble 2025

De twee winnende stukken worden ’s avonds meteen in première gebracht tijdens een feestelijk concert. Daarnaast maakt het beste werk kans op publicatie bij Choral Music Publishing Ltd. – en alle finalisten ontvangen een professionele opname van hun stuk.

Ontdek de kracht van nieuwe muziek geworteld in een eeuwenoude traditie.

De kaarten zijn Euro 10,- per persoon.

Klik hier voor de spelregels en kaartenverkoop: Compositiewedstrijd – Koorschool Delft

Over de inspiratie

Palestrina – Meester van de Hemelse Harmonie

  pALESTRINA

Giovanni Pierluigi da Palestrina (1525–1594) wordt gezien als de grootmeester van de polyfone koormuziek. Zijn muziek ademt rust, balans en schoonheid, en raakt al vijf eeuwen luisteraars met haar bijna tijdloze, spirituele kracht.

Palestrina componeerde meer dan 100 missen, honderden motetten en andere kerkmuziek die tot op de dag van vandaag gezongen worden. Zijn beroemdste werk is de “Missa Papae Marcelli”, een meesterwerk van zuivere stemvoering en heldere tekstbehandeling, dat volgens de overlevering zelfs de toekomst van meerstemmige kerkmuziek zou hebben gered. Andere geliefde composities zijn “Sicut cervus”, een motet vol serene melodieën, en “Super flumina Babylonis”, waarin Palestrina diepe emotie koppelt aan heldere muzikale lijnen.

Zijn muziek blijft een bron van inspiratie – niet alleen voor zangers en luisteraars, maar nu ook voor componisten van de toekomst.