Lezing emeritus aartsbisschop Vercammen

Emeritus Aartsbisschop Joris Vercammen heeft zijn visie over ‘oudkatholiek zijn’ verwoord in zijn boekje ‘Oud- en nieuw-katholiek – De spirituele zoektocht van die andere katholieken’. In zijn boek gaat hij in op de houding waarmee oud-katholieken in het leven proberen te staan. Daarnaast geeft hij aandacht aan spiritualiteit, schrijft hij over ontvankelijkheid voor de moderne cultuur en over verantwoordelijkheid nemen in onze huidige maatschappij. Voor Emeritus Aartsbisschop Joris Vercammen is oud-katholiek meer een beweging dan een instituut.

“Hoe zat het ook alweer? De Oud-Katholieke Kerk in Nederland scheidde zich in 1723 af van Rome en heeft tegenwoordig meer dan vijfduizend leden. Nee, de paus is niet onfeilbaar, Maria werd niet onbevlekt ontvangen, en het celibaat is niet verplicht. Joris Vercammen mag dus gewoon een gezin hebben. Bovendien kunnen vrouwen priester worden en is er ruimte voor homostellen om hun relatie te laten zegenen.

‘Oud’ betekent in dit geval zeker niet ouderwets. Integendeel, het verwijst naar een verlangen naar de oorspronkelijke, ‘Oude Kerk’ van het eerste millennium, van vóór de grote schisma en de Reformatie. ‘Oud’ staat voor een geloofsbeleving waarin devotie en persoonlijke betrokkenheid van de gelovigen centraal staan, boven instituties en volgzaamheid. ‘Oud’ is ook de rijke liturgie, want ‘waar mensen liturgie vieren, wordt de wereld beïnvloed door Gods droom.’

Vercammen verwoordt dit prachtig en neemt zijn lezers mee langs ‘oude’ spirituele waarden zoals verbondenheid, kwetsbaarheid, menselijke waardigheid, genade en verzoening – abstracte begrippen die voor iedere christen iets moois betekenen.”

Naar Marijke Laurense

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *