Open monumentendag 2022

Interieur van de oud-katholieke schuilkerk Delft

De Open Monumentendagen zijn dit jaar in het weekend van 10 en 11 september. Op beide dagen is onze kerk opengesteld voor bezoekers, op zaterdag 10 september van 10.00 tot 17.00 en zondag 11 september van 13.00 tot 17.00 uur. Op zondagmiddag is er om 16.00 een kort concert van ensemble ‘Harmonie Zo Moeilijk Nie’.

De door Gerard Gise ontworpen Oud-Katholieke schuilkerk (1743) is voorzien van een zeer weelderig, barok stucinterieur. Altaarstuk van Jacob de Wit (1747), voorstellende de Opdracht in de Tempel. Beelden aan weerszijden van het altaar (1744) van Franciscus Maes. De oorspronkelijke kleuren in het interieur zijn bij een restauratie in 1960 in ere hersteld. Het kleurenschema van de altaarwand is in 2013 gewijzigd na eerder kleuronderzoek. De kerk ligt verscholen op een binnenterrein en is toegankelijk via de kosterswoning met een neogotische voorgevel uit 1881.

Er is een kleine relimarkt in de Nicolaaszaal (tussen de entree via de kosterswoning en de kerk zelf); ook zijn daar de fameuze Bagijnenkoeken te koop (opbrengst bestemd voor restauratie van de kerk). Vrijwilligers zijn beschikbaar voor een rondleiding door de kerk zelf.