Sobere viering Aswoensdag

Aswoensdagkruis. Bron: Wikimedia commons, CC-BY-SA 4.0.

Op woensdag 22 februari begint de veertigdagentijd op weg naar Pasen met Aswoensdag. In onze sobere viering zonder koor en orgel kunnen de aanwezigen een askruisje halen. De Viering begint om 19.30 uur. Na afloop is er de gelegenheid tot een gesprek en ontmoeting. De kerk blijft open tot 21.30 uur. Wie voor de Viering verhinderd was kan dan alsnog een askruisje krijgen. 

Aswoensdag is traditioneel het begin van de veertigdagentijd, vroeger de vasten genaamd. Op Aswoensdag krijgen de gelovigen een askruisje op hun voorhoofd of worden met as bestrooid, als symbolisch begin van de veertig dagen vóór Pasen, een tijd van inkeer en bezinning.

Vroeger werd er in de veertigdagentijd door de gelovigen gevast. Tegenwoordig beperkt zich dit meestal tot Aswoensdag en Goede Vrijdag. Wel zien veel christenen in de veertigdagentijd vrijwillig ergens af van. Sommigen gebruiken die periode geen alcohol, of geen koekje bij de koffie, niet roken, minder achter de computer zitten, minder op sociale media  et cetera. De mogelijkheden zijn legio en hoeven niet alleen met eten of drinken te maken te hebben. Het gaat om een gebaar van zelfgekozen, vrijwillige soberheid, afgestemd op het individu. Hoe vasten we nu?

Viering 
Woensdag 22 februari 2023, 19.30
Kerk open tot 21.30

De periode van Aswoensdag tot Pasen duurt 46 dagen. Van oudsher wordt op zondagen niet gevast. Deze zondagen tellen dus niet mee. Vandaar de andere naam voor de Vasten: de Veertigdagentijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *