Ton de Leede – 5 januari 2013
Ik ben opgegroeid in een katholiek gezin en iedere zondag bezochten we de kerk. Als kind ben ik misdienaar geweest in de Pastoor van Ars kerk, een kerk in Delft die enige jaren geleden dicht is gegaan. Als ik terug kijk op die tijd realiseer ik me dat ik vaak afgeleid was tijdens de mis door de aanwezige mensen of opkomende gedachten. De sereniteit en stilte die ik heel mooi vond en vind kwam ik later in mijn leven wel tegen in kerken, maar dan was ik er alleen of met een paar mensen.
De rust en stilte waar ik sterk behoefte aan had zocht ik door te gaan mediteren. Ik heb me vervolgens verdiept in diverse meditatievormen, maar ik miste telkens het gevoel dat die meditatievormen aansloten bij mijn eigen kern of roots. Ik was daarom zeer verheugd toen ik een aantal jaren geleden las over christelijke meditatie. Ik had het gevoel dat deze vorm van mediteren aansloot bij mijn kern. Ik heb me er toen meteen in verdiept en ben de christelijke meditatie gaan toepassen.
In onderstaande tekst over christelijke meditatie is voor mij de essentie weergegeven waarom deze vorm van mediteren mij zo aanspreekt:
‘Het uitgangspunt van christelijke meditatie is, dat de menselijke geest zich in diepe stiltebewust wordt van zijn eigen bron. Meditatie is dan een reis vanuit de geest– naar het hart, waar God aanwezig is. Door eenvoudig bij God aanwezig te zijn, worden we gevormd tot de persoon die God heeft bedoeld. De meditatie in de christelijke traditie:
– sluit geen mensen uit en is niet dogmatisch.
– is EEN spirituele weg naar God, niet de (enige) weg.
‘In het gebed van armoede – dat betekent het loslaten van alle beelden, gedachten en ideeën – vallen de individuele verschillen weg en wordt een spirituele eenheid ervaren, die uitgaat boven de eenheid die een godsdienstige discussie tot stand kan brengen.’
Meditatie is voor mij een goede manier om stil te zijn zonder de vele afleidingen die dagelijks aanwezig zijn. Een moment om naar binnen gaan, mijn gedachten los te laten en te ‘her-inneren’. Het is zeker niet altijd eenvoudig, omdat gedachten komen en gaan. Door de jaren heen heb ik steeds meer geleerd om maar niet in te gaan op die opkomende gedachten en ze te laten voor wat ze zijn. Daarnaast laat ik het oordeel over hoe de meditatie verlopen is steeds meer los en vertrouw ik op het positieve van het proces.
Ik was in mei van dit jaar (2012 RV) wederom verheugd toen ik langs de kerk op het Bagijnhof liep en een poster zag over een workshop christelijke meditatie in de kerk. Ik heb me meteen ingeschreven en met een groep van ongeveer twaalf personen deelgenomen aan de vier avonden van de workshop.
We kregen iedere avond eerst een uitleg over christelijke meditatie van onze voorganger, waarna we gezamenlijk gingen mediteren in de kerk. Ter afsluiting hebben we iedere avond nog met elkaar nagesproken over onze ervaringen tijdens de meditatie.
Ik heb deze avonden als zeer plezierig en waardevol ervaren. Mediteren kun je thuis of ergens anders alleen doen, maar het is ook prettig om af en toe met een groep te mediteren. Vaak is de elkaar versterkende energie tijdens groepsmeditaties goed te ervaren en is uitwisseling van gevoelens of ervaringen over het mediteren ook waardevol. Dit is ook de reden waarom we als groep hebben besloten om na de vakantie de groepsmeditaties wekelijks te continueren en we zijn blij dat we dat kunnen doen in de mooie kerk op het Bagijnhof.
Als er mensen willen aansluiten bij deze groepsmeditaties is dat mogelijk. Wij starten begin september en komen wekelijks op maandag bij elkaar van 20.00 – 20.30 uur. Inloop vanaf 19:45 uur.